Geld lenen zal duurder worden

Het aantal mensen dat de afgelopen maanden een lening aangevraagd heeft, is sterk gestegen. Ook het aantal mensen dat de lening toegezegd heeft gekregen, heeft een flinke stijging gemaakt. Dit heeft te maken met het grote aantal aanbieders van geld lenen, maar heeft ook indirect te maken met de lagere rente. Door een lagere rente zijn de betalingen van een lening een stuk lager, wat betekend heeft dat veel mensen ineens wel in staat bleken de aflossingen plus de rente terug te betalen zonder daarbij in de problemen te komen. Dat dit tijdelijk was, dat was al duidelijk, maar wat zijn nou precies de gevolgen?

Hogere kosten

De rente zal de aankomende maanden gaan stijgen. De economen voorzien een stijging van de rente op de kortere termijn. Het gaat weer beter met de economie en langzaam zal het ingrijpen vanuit de overheid teruggedrongen worden zodat de economie zich kan stabiliseren. Dat betekent dat de rentes op zullen lopen omdat de ECB het ingrijpen ook terug zal dringen. De hogere rentes zorgen direct voor hogere kosten voor de nieuwe lening, maar kunnen ook effect hebben op de leningen en kredieten die op dit moment al lopen.

goedkoop-lenen

Heb je besloten dat je een variabele rente op je lening wilde hebben omdat de kosten dan op het moment zelf lager waren, dan was dat op dat moment een verstandig besluit wanneer je een korte looptijd hebt. De mensen die een langere looptijd gekozen hebben en die een variabel rente genomen hebben in plaats van een vaste rente, die mogen nu alvast wat geld opzij gaan zetten. Waar nu nauwelijks meer betaald hoeft te worden dan de aflossingen zelf, zal de rente de aankomende tijden steeds verder op gaan lopen, waardoor het te betalen bedrag maandelijks ook zal gaan stijgen.

Dit hoeft niet direct problemen op te leveren, maar de kans is bijzonder aanwezig dat dit niet ongemerkt voorbij zal gaan. Er zijn veel mensen die weinig rekening gehouden hebben met de mogelijkheid dat de rente op korte termijn weer zou gaan stijgen en deze mensen kunnen nu in de problemen komen. Het is te hopen dat de mensen hier op voorhand rekening mee gehouden hebben zodat zij nu genoeg geld maandelijks overhouden om de schulden terug te betalen. Wanneer dit niet het geval is, zal dit onherroepelijk zorgen voor grotere problemen dan voorzien waren.